⟵ Înapoi la blog

Ce sunt mantrele și cum ne pot ajuta în viața cotidiană

07 June 2019

Dacă vom consulta dicționarul, vom descoperi că mantra este o formulă sacră cu valoare magică și educativă, utilizată în unele practici și religii orientale precum yoga, budhism, hinduism sau tantrism. Mantra este cel mai des folosită în cadrul meditației, dar poate fi prezentă cu ușurință și în viața de zi cu zi.

Analizând cuvântul mantra din punct de vedere etimologic, rezultă faptul că acesta provine din limba sanscrită, una dintre primele limbi indo-europene scrise. Mantra este o alăturare a cuvintelor „man” care înseamnă „a gândi” și „tra” care înseamnă „unealtă”. Așadar, putem deduce că mantra se explică prin unealtă sau instrument al gândirii. De asemenea, mantra poate fi tradusă și prin sintagma „afirmație pozitivă”.

Totuși, când vine vorba de mantre, nu este nimic magic la mijloc, vreo vrajă sau o incantație care să ne schimbe viața complet. Scopul rostirii unei mantre este de a ne ghida mințile spre îmbrățisarea unei atitudini pozitive asupra existenței și asupra tuturor lucrurilor pe care le întâlnim în calea noastră. Repetarea unui lucru bun, a unei sintagme care emană pozitivitate, te ajută să gândești mai pozitiv și, în același timp, să elimini stările negative din viața ta.

Unii oameni spun despre mantre că nu au nicio semnificație din punct de vedere intelectual, dar sunt puternic încărcate de o comunicare puternică din punct de vedere emoțional. Putem vedea mantrele precum cântecul unei păsări - sublime, înălțătoare, dar fără o însemnătate intelectuală anume. Exprimă frumosul, exprimă spiritualul și ne dau o stare de bine aparte.

Traducerea literară din limba chineză a cuvântului mantra este „cuvânt adevărat”. Ideea de bază a acestei traduceri este faptul că adevărul aduce cu sine puterea. Atunci când cineva afirmă ceva adevărat, se crede că repetarea acelui adevăr îl va aduce cu mult mai multă ușurință în practică. Mulți guru sugerează utilizarea mantrelor ca o modalitate de acceptare a adevărurilor. De exemplu, o persoana excesiv de conștientă de faptul că are o nevoie toxică de aprobare și de mulțumire a celor din jur, poate repeta următoarea mantră „nu sunt responsabil/ă pentru a-i face pe alți oameni fericiți”. Prin repetarea unei astfel de afirmații, mintea se poate convinge să accepte această idee, conducând la o schimbare a comportamentului. În mod evident, o mantră poate fi adaptată pentru a se potrivi culturii unei persoane, nevoilor sale și sistemului de credințe.

Câteva exemple de mantre din limba sancrită, cu semnificațiile lor antice și modul în care le putem adopta în viața noastră de zi cu zi:

1. Mantra OM

Traducerea mantrei: Sunetul universului. Vibrația sa originală reprezintă întreg procesul nașterii, morții și renașterii.

Adaptarea modernă a mantrei: Cânând sunetul OM te aduce într-o rezonanță armonică cu universul - acest lucru este un fapt științific. Se spune că OM că vibrează la 432 Hertz, care este treapta muzicală naturală a Universului, spre deosebire de 440 Hertz, care este frecvența muzicii moderne.

Scăderea frecvenței pentru a conincide cu cea a Universului îți va permite să practici yoga și cu ajutorul sunetelor. OM este un mod idilic de a începe și de a încheia o practică de yoga sau de mediere și, de asemenea, vine la îndemână când trebuie doar să te relaxezi.

2. Mantra Om Namah Shivaya

Traducerea mantrei: Mă plec spre Shiva, divinitatea supremă a transformării, care reprezintă cel mai adevărat și mai înalt Eu.

Adaptarea modernă a mantrei: În cartea Mănâncă, Roagă-te, Iubește a autoarei Elizabeth Gilbert, această mantră îi este indicată personajului principal de către guru ei, iar personajul face referire la această mantră drept „cântecul Amazing Grace al limbii sanscrite”. Interpretarea personajului asupra acestei mantre este ”Onorez divinitatea din mine”.

Această mantră este minunată pentru a construi sau consolida încrederea de sine, pentru a ne reaminti că suntem făcuți din energie divină și că trebuie să ne iubim și să ne tratăm pe noi înșine ca atare.

3. Mantra Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

Traducerea mantrei: Fie ca toate ființele de pretutundeni să fie fericite și libere, iar gândurile, cuvintele și acțiunile vieții mele să contribuie într-un fel la fericirea și libertatea tuturor.

Adaptarea modernă a mantrei: Această mantră este una puternică și reprezintă o modalitate de a te dedica unei vieți în care să nu faci rău nimănui, iar ființa ta să fie în serviciul binelui. Încurajează cooperarea, compasiunea și trăirea în armonie cu mediul înconjurător, cu animalele și semenii noștri.

Mantra Shanti Mantra / Om Saha Naavavatu / Saha Nau Bhunaktu / Saha Veeryam Karavaavahai / Tejasvi Aavadheetamastu Maa Vidvishaavahai Om

Traducerea mantrei: Fie ca Domnul să ne protejeze și să ne binecuvânteze. Fie ca el să ne hrănească, dându-ne puterea de a lucra pentru binele umanității. Fie ca învățarea noastră să fie genială și cu intenție. Nu ne putem întoarce niciodată unul împotriva celuilalt.

Adaptarea modernă a mantrei: Aceasta este o mantră perfectă pentru a începe o clasă de yoga, o zi nouă sau chiar un proiect nou. Aceasta reunește participanții și setează un ton de neconcurență, unitate și de lucru împreună pentru a atinge un obiectiv comun.

Mantra Om Gum Ganapatayei Namah

Traducerea mantrei: Mă plec în fața divinității cu care confruntă elefanții (Ganesh - zeul cu cap de elefant originar din hinduism), capabili să înlăture toate obstacolele. Mă rog pentru binecuvântări și protecție.

Adaptarea modernă a mantrei: În învățăturile hinduse, Ganesh este cunoscut drept zeul înțelepciunii, succesului și distrugătorului de obstacole. Aceasta este una dintre mantrele folosite în special atunci când te confrunți cu o mare provocare în viață sau în timpul călătoriilor - pentru a avea un drum lin, lipsit de incidente.

Care sunt mantrele tale preferate și cum și-au influențat viața?

 

Articol realizat de Mădălina Haiducu

 

 

Ți-a plăcut această pagină?

Articole recomandate

Află ce servicii avem pe lângă cursurile de Yoga

Gaeia Sanskrit – Romanian Journey

Gaeia Sanskrit – Romanian Journey

6 Nov, 11:13

During the weekend of November 16-17, Gaeia Sanskrit will be our most special guest. We are delighted to say that her workshops on Sanskrit language and Kirtan are delicate and at the same time powerful both for mind and soul. 

Citește tot articolul »
Ce este karma?

Ce este karma?

29 Oct, 16:38

Conform dicționarului, karma este definită drept o forță impersonală – întâlnită în hinduism și religii orientale, jainismm, budism – care cântărește toate faptele în decursul vieții și care determină, în ciclul de transmigrare a sufletelor, calitatea vieții umătoare.

Citește tot articolul »
Bun-venit, Toamnă! Hai la yoga!

Bun-venit, Toamnă! Hai la yoga!

10 Sep, 15:30

Seri mai răcoroase, soarele parcă nu mai arde la fel ca luna trecută, o gecuță, o bluză cu mânecă lungă. Încet-încet parcă începe să se schimbe ceva. Simțiți și voi, nu? Ce-ar fi dacă nu am lăsa această schimbare doar pe seama vremii, a anotimpurilor și am adopta-o și noi în viețile noastre de zi cu zi? Te provocăm! Apropo de asta – următoarea Yoga Challenge este la început de octombrie. Fii pe fază!

Citește tot articolul »

Nou la BODHI Studio?

Vezi ce ți se potrivește din cele peste 80 de clase lunare

Abonament 1 lună (doar online pe ZOOM) : 250 RON


Tarife și abonamente

Bodhi Studio

Intrarea Victor Eftimiu nr 2 Our New Address Strada Popa Rusu 16a

contact@bodhistudio.rocontact@bodhistudio.ro

0752 240 1460752 240 146


Studioul nostru