⟵ Înapoi la blog

Despre yoga și noi începuturi – articol colectiv

22 December 2018

După cum bine știm, fiecare lucru are un început. Fiecare pasiune sau mod de viață își are rădăcinile într-un moment al vieții noastre în care ceva în noi se schimbă, evoluează. Ne aflăm într-un moment minunat, în care tragem linie. La sfârșit de 2018 ne bucurăm de reușite, învățăm din greșeli și ne construim noi rezoluții pentru un an proaspăt.

V-am pregătit un articol deosebit, cu profesorii ce predau yoga și meditație la noi în studio, care iubesc să împărtășească iubirea lor pentru echilibru interior, pentru viață. Un frumos adaos sunt și poveștile celor care au creat conceptul de Bodhi Studio: Ana și Rezan Abdo. Niște oameni pasionați, calzi, care te inspiră să trăiești frumos și cu multă îngăduință față de sine.

Am fost curioasă să aflu cum au interacționat ei pentru prima oară cu yoga, în ce mod le-a schimbat yoga viața și ce ar recomanda ei unui yogi începător - aflat la prima întâlnire cu această practică. Iar răspunsurile lor sunt minunate, autentice, personale. Ne permit să intrăm și să vedem legătura frumoasă pe care o au cu yoga și cum a evoluat viața lor de când au ales să meargă pe acest drum.


 

Rezan Abdo

Prima mea interacțiune cu yoga. 
Prima întâlnire cu yoga a fost la vârsta de 18 ani, atunci când o persoană apropiată din viața mea mi-a făcut cunoștință cu această practică. Eram într-un moment dificil al vieții, iar practica yoga m-a ajutat să trec mai ușor prin asta. A fost ca o gură de oxigen ce m-a ținut delicat la suprafață. Îmi aduc aminte că am pășit timid pe salteaua de yoga, însă, în același timp, eram însetat de cunoaștere, îmi doream să aflu cât mai multe despre acest domeniu atât de fascinant. Acel moment, pentru mine, a fost începutul unei legături de-o viață.

Cum mi-a schimbat yoga viața. 
Yoga mi-a permis studiul Budhism-ului și Hinduism-ului în locul lor de origine, înțelegând natura lucrurilor mult mai bine, iar pentru asta sunt recunoscător. Când mă „pierd” sau uit cine sunt, yoga îmi reamintește. Mi se întâmplă să mai uit și este în regulă să uiți - tuturor ni se întâmplă - atâta timp cât există ceva ce este acolo să ne amintească din nou și din nou cine suntem cu adevărat. Am învățat că totul este efemer, iar singurul simț al stabilității în viață este o inimă deschisă.

Ce recomand unui yogi începător la prima lui interacțiune cu yoga. 
Un lucru esențial pentru a începe să practici yoga este dorința, voința. Să accepți unde ești, să fii imperfect. Yoga poate fi dificilă, deoarece să stai în momentul prezent atunci când nu excelezi este ceva cu care nu suntem obișnuiți. Prin yoga aflăm că este în regulă să fim supuși greșelilor, iar asta ne eliberează de multă presiune. Putem folosi practica yoga ca spațiu în care putem „confrunta” dorința de a renunța, iar apoi să găsim „războinicul” interior și dorința de a merge mai departe indiferent de situație.


 

Monica Filip

Prima mea interacțiune cu yoga. 
Călătoria mea yoga a început în timpul maternității, întâi în dorința de a-mi dedica un timp și pentru mine. Nu cunoșteam mai nimic despre yoga, dar intuiția m-a ajutat să îmi dau seamă că este o activitate potrivită pentru acea perioadă din viața mea. Cu fiecare practică am descoperind-o ca pe o formă extraordinară de reconectare autentică cu sinele, de liniștire a minții, de eliminare a durerilor de spate și a stresului. Lucrurile au avansat, iar interesul și curiozitatea pentru această știință m-au făcut să-mi doresc să ajung în India, în Rishikesh - capitala mondiala yoga - unde în anul 2016 am absolvit 200 HR Yoga Teacher Training. În urma acestui curs am devenit profesor acreditat US Yoga Alliance pe multiple stiluri yoga.

Cum mi-a schimbat yoga viața. 
În primul rând, yoga mi-a schimbat relația cu propria persoană și de acolo s-au produs toate celelalte schimbări. Prin yoga am avut curajul de a ajunge în India unde am găsit o versiune mai bună a mea, am reușit să renunț la job-ul de birou și m-am apucat să predau yoga. Toate aceste schimbări și drumul pe care îl urmez în acest moment mi-au adus și îmi aduc o împlinire extraordinară și multă bucurie sufletească. 

Ce recomand unui yogi începător la prima lui interacțiune cu yoga. 
Călătoria yoga este lungă, iar odată începută, trebuie urmată în profunzime, cu disciplină, cu multă răbdare. De aceea, le reamintesc tuturor studenților mei, începători sau avansați că, indiferent cât de puternic și flexibil te simți, este nevoie să îți dai timp să privești în interiorul tău, să înțelegi ce simți și să înveți să trăiești în armonie cu tine.
La începutul practicii, cu toții ne dorim să descoperim cât mai multe și mă impresionează cum yoga, prin puterea minții, a deconectării de trecut și a creării spațiului în corp, aduce schimbarea fiecăruia.


 

Crina Radu

Prima mea interacțiune cu meditația.
La prima mea interacțiune cu meditația îmi doream foarte mult să mă ajute să „scap” de anxietate, să mă pot liniști, să îmi pot relaxa corpul și, drept urmare, când încercam să mediez mă simțeam mai încordată și mai anxioasă ca niciodată. Nu înțelegeam că încercând să scap de starea pe care o aveam nu făceam decât să o accentuez.

Cum mi-a schimbat meditația viața. 
Meditația mi-a schimbat viața pentru că m-a pus în contact direct cu mine și cu felul în care mă simt, cu modul în care gândesc și am învățat să mă cunosc, să mă înțeleg, să ajung să mă reconectez cu mine. Poate cel mai frumos lucru învățat din această călătorie minunată: am învățat să îmi îmbrățișez stările și să găsesc liniștea din mijlocul furtuni; am învățat să observ și să înțeleg ce alimentează anumite stări emoționale și cum să lucrez cu ele în beneficiul meu și al celor din jur.

Ce recomand unui yogi începător la prima lui interacțiune cu meditația.
În primul rând, blândețe. Blândețe față de tine și față de stările pe care le ai și cu care vei intra în contact. Încearcă să simți cât mai mult, fără să vrei să schimbi ceva cu forța. Meditația este o practică foarte frumoasă și intimă, care necesită timp pentru a se observa transformările. Recomand răbdare cu tine și cu această practică. 
Legat de avalanșa de gânduri de care poate ai tentația să scapi, ceea ce pot spune este că gândurile sunt o activitate perfect normală a creierului nostru și faptul că te concentrezi pe respirație nu schimbă acest lucru cu nimic. Ceea ce se schimbă în timp este relația pe care o ai cu gândurile și emoțiile tale, ele putând fi prezente fără a te mai perturba la fel de mult. Descoperi că ele nu sunt o putere care încercă să te controleze, ci niște funcții naturale ale conștiinței tale pe care le poți folosi în avantajul tău.
Meditația este o practică minunată și te poate ajuta să ajungi acasă. Vei descoperi că nicio casă nu este mai caldă ca propria ființă cu care te vei reconecta și unde vei putea găsi odihnă, căldură, iubire și conexiuni pe care le cauți acum în exterior. 


 

Mădălina Bozeanu

Prima mea interacțiune cu yoga. 
Pentru mine călătoria yoga a început cu karate-ul. Am practicat karate timp de 8 ani și, după ce am încheiat acest capitol din viața mea, parcă îmi lipsea acel stretching interesant pe care îl făceam zi de zi la antrenamente. Abia după prima carte de yoga cumpărată și citită am aflat că făceam asane în cadrul antrenamentelor. Această descoperire a fost minunată pentru mine, mai ales că întâlnirea mea cu yoga a fost o interacțiune nenumită, foarte mult îndrăgită, de când eram mică. 

Cum mi-a schimbat yoga viața. 
Complet, profund și permanent. De la oamenii cu care mă înconjor, la cum mă simt în corpul meu, cum îmi pot observa și controla mintea, la cum mă bucur de viață. Îmi trăiesc viața și am grijă de corpul și de mintea mea mult mai responsabil și mai intens.

Ce recomand unui yogi începător la prima lui interacțiune cu yoga. 
Ceva ce recomand oricărui participant la clase, indiferent de nivel: sa aibă compasiune pentru corpul lor. Să se poarte cu blândețe, să aibă răbdare și să lucreze cu atenția pe salteaua lor și nu comparându-se cu ceilalți.


 

Michelle Dumitru

Prima mea interacțiune cu yoga.
Yoga a apărut în viața mea când aveam mare nevoie de o schimbare. Trecusem prin momente dificile, dureroase: pierdusem pe cineva drag, iar starea sănătății mele nu era tocmai una foarte bună. După numai 6 luni de practică de yoga tradițională starea mea s-a îmbunătățit considerabil. Mă simțeam din ce în ce mai bine și eram mult mai atentă la tot ceea ce se întâmpla cu mine și în jurul meu.

Cum mi-a schimbat yoga viața. 
Yoga mi-a schimbat viața în bine, m-a făcut să redevin o persoană mai bună, mult mai prezentă, conștientă la ce se întâmpla în jurul meu, în mintea mea și mai ales, am început să mă înțeleg mai bine, să îmi înțeleg mai bine sentimentele și gândurile. Am reușit să mă simt mai bine în pielea mea, mai sănătoasă și mai echilibrată datorită faptului că am crezut în puterea sa holistică. 

Ce recomand unui yogi începător la prima lui interacțiune cu yoga.
La prima interacțiune cu yoga, trebuie să pornim cu inima deschisă. Cred că tu și copilul tău aveți nevoie de o schimbare. Pentru ca o famile să trăiască într-un echilibru deplin este necesar ca fiecare membru al acesteia să se cunoască, să devină stabil emotional, să învețe să se miște conștient. Nu ne aflăm în nicio întrecere, nu participăm la nicio competițe. Creștem, evoluăm atât individual, cât și ca familie. Și acest lucru este minunat.

Pentru că yoga înseamnă uniune a minții, a trupului și a corpului, dar și uniunea familiei, viața este de două ori mai frumoasă atunci când întreaga familie este în deplină armonie.


 

Ana Abdo

Prima mea interacțiune cu yoga.
Prima mea interacțiune cu yoga a fost acum aproximativ 3 ani, când o prietenă m-a invitat la o clasă într-o sâmbătă. Urma să fie o clasă susținută de Dana Nedelcu, însă ea era plecată, iar Rezan ținea clasa în locul ei. Nu știam nimic despre nivelul de dificultate al clasei, cert este că a fost o experiență minunată. Și cel mai frumos a fost sentimentul de liniște pe care l-am luat cu mine atunci când m-am ridicat de pe saltea. A urmat febra musculară, da. 

Cum mi-a schimbat yoga viața. 
Dintr-o persoană anxioasă, am ajuns să înțeleg aceste pattern-uri create de mintea mea și am încetat să mă mai identific cu stările de anxietate. Prin yoga mi-am liniștit mintea, amintindu-mi de o Ana mai prezentă, mai calmă, mai conștientă de aceasta existență numită "viață". Asemăn experiența mea cu un râu: tot curge și mă poartă în direcții benefice pentru trup, minte și suflet. Este probabil, una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat, unul dintre cele mai frumoase drumuri pe care le-am urmat.

Ce recomand unui yogi începător la prima lui interacțiune cu yoga.
"Enjoy the ride."


 

Valentin Poleanu

Prima mea interacțiune cu yoga.
Prima mea interacțiune cu yoga a fost acum aproximativ 6 ani, în cadrul unui workshop yoga. Pot spune că a fost o întâlnire de bun augur. Îl voi ține minte întotdeauna pe profesorul pe care l-am avut în momentul respectiv: peste 40 de ani, înalt, cu un corp foarte bine proporționat, chel și cu ochii albaștrii. Povestea vieții lui m-a impresionat, fiind alcătuită din etape extrem de diferite: fost cântăreț într-o formație rock, fotomodel și, în prezent, profesor de yoga. Un om deosebit, cu o experiență vastă, cu o cunoaștere și o privire largi, care mi-a oferit prima experiență yoga. O experiență care mi-a schimbat viața.

Cum mi-a schimbat yoga viața. 
Yoga mi-a schimbat viața în multe feluri. Mai întâi din punct de vedere medical, am reușit să vindec anumite probleme de respirație pe care le aveam, mi-am îmbunătățit postura. În continuare m-ă ajută să mă cunosc și să mă dezvolt cu fiecare zi care trece.

Ce recomand unui yogi începător la prima lui interacțiune cu yoga.
Nu veni cu așteptări. Așteptările sunt unul dintre motivele pentru care suferim în această viață. Mintea elevului trebuie să fie concentrată pe ce este de făcut, cum se face și de ce se face și mai puțin pe acea voce care setează tot felul de limite și condiții, care crează tot felul de scenarii. 


 

Raluca Nicolaescu

Prima mea interacțiune cu yoga.
Cred că am mereu am căutat yoga: în mine și în toate lucrurile pe care le fac, moment de moment. Pentru mine, yoga nu este doar despre posturi, ci despre a fi conectat la adevărul tău în tot ceea ce faci. Am simțit mereu să caut posturile așa cum au fost ele practicate la începuturi, dar mereu corpul meu îmi spunea că trebuie să continui căutarea. Senzația de întoarcere acasă a fost momentul în care am știut că am găsit ceea ce căutam.

Cum mi-a schimbat yoga viața. 
Yoga este parte integrantă din căutarea mea, parte integrantă din ceea ce sunt. Mi-a deschis sufletul și inima către tot. Necondiționat. 

Ce recomand unui yogi începător la prima lui interacțiune cu yoga.
Să fie curios și deschis pentru orice vine către el. Să nu se oprească din căutat până când corpul, mintea și sufletul nu îi spun că este acasă.

 

Articol realizat de Mădălina Haiducu.

Ți-a plăcut această pagină?

Articole recomandate

Află ce servicii avem pe lângă cursurile de Yoga

Ce este karma?

Ce este karma?

29 Oct, 16:38

Conform dicționarului, karma este definită drept o forță impersonală – întâlnită în hinduism și religii orientale, jainismm, budism – care cântărește toate faptele în decursul vieții și care determină, în ciclul de transmigrare a sufletelor, calitatea vieții umătoare.

Citește tot articolul »
3 mantre pentru a-ți crește iubirea de sine

3 mantre pentru a-ți crește iubirea de sine

15 Oct, 13:54

Persoana ta, la fel ca orice ființă din întregul univers merită iubirea și afecțiunea ta, spune Buddha. Iubirea de sine este ceva de care avem nevoie în orice moment al vieții ne-am afla.

Citește tot articolul »
Despre yoga și viață cu Monica Filip

Despre yoga și viață cu Monica Filip

13 Feb, 18:36

Monica Filip a descoperit practica yoga în timpul maternității și asta i-a schimbat în bine viața

Citește tot articolul »

Nou la BODHI Studio?

Vezi ce ți se potrivește din cele peste 80 de clase lunare

Abonament 1 lună (doar online pe ZOOM) : 250 RON


Tarife și abonamente

Bodhi Studio

Intrarea Victor Eftimiu nr 2 Our New Address Strada Popa Rusu 16a

contact@bodhistudio.rocontact@bodhistudio.ro

0752 240 1460752 240 146


Studioul nostru